Yleistä

 

Taido on turvallinen budolaji, jossa harrastaja pääsee nauttimaan kamppailun nostattamasta adrenaliinista ilman pelkoa päähän kohdistuvista osumista tai liian kovasta kontaktista. Taidon juuret ovat karatessa ja perinteisessä okinawa-te’ssä. Japanilainen Seiken Shukumine kehitti ensin gensei-ryu karate-do -tyylin, josta taido profiloitui omaksi lajikseen vuonna 1965. Taidoon kuuluva  akrobatia tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia ylittää itsensä, olipa lähtökohta millainen tahansa. Pyörivät ja kierteiset liikkeet, akrobatialiikkeet sekä vartalon akselin muuttaminen ovat  taidossa olennainen osa kamppailua. Kolmiulotteisuuden ansiosta se onkin näyttävä taistelutaito.

 

Taidon harrastaminen Suomessa alkoi vuonna 1972 Lahdessa. Leviäminen muualle Suomeen käynnistyi 1980-luvun alussa ja Suomen Taidoliitto perustettiin 1981. Vuodesta 2011 Suomen Taidoliitto ry on ollut Suomen Karateliitto ry:n jäsen ja Suomen Taidoliiton purkauduttua sen jäsenseurat liittyivät suoraan karateliiton jäsenseuroiksi 1.1.2014 lähtien.

 

Jyväskylässä taidotoiminta alkoi vuonna 1990, kun Sami Soininen ja Karri Naakka perustivat Jyväskylän Taido ry:n. Ensimmäinen kurssi alkoi vuonna 1991, jonka jälkeen uusia aloitettiin vuosittain. Vuoden 1997 alussa alkoi ensimmäinen alle 15-vuotiaille tarkoitettu juniorikurssi ja siitä lähtien junioritoiminta on kuulunut seuran toimintaan olennaisesti. Vuoden 2001 lopulla Jyväskylän Taido ry:n toiminta siirtyi jyväskyläläisen budoseuran Jigotai ry:n alaisuuteen taidojaostoksi. 


Jigotain taidotoiminta on vireää: Jyväskylässä on viikoittaisen harjoitustoiminnan lisäksi järjestetty leirejä sekä lajin cup- ja SM-kilpailuja.  Seura pitää myös näytöksiä ja käy koulujen liikuntatunneilla tutustuttamassa oppilaita lajiin.


Jigotaista on ollut edustajia lajin SM-, EM- ja MM-kilpailuissa koko seuran olemassaolon ajan. Suomi on Japanin jälkeen menestynein taidomaa kansainvälisissä arvokilpailuissa.